Jelenlegi hely

WHO elemzés a magyar fiatalokról

Beküldte Ady - 2004. július 22.

[origo] 2004. július 15. - 13:30 Tévéimádók és testképzavarosak a magyar kamaszok. Az iskoláskorú gyerekek életmódját, szokásait kutatta az Egészségügyi Világszervezet Európai Irodája összesen 35 európai és észak-amerikai országban. Itthon 162 ezer általános és középiskolást kérdeztek meg. A többi országgal összehasonlítva a magyar fiatalok leginkább mozgásszegény életmódjukkal, tévéimádatukkal és testképzavaraikkal tőnnek ki. Feltőnő még, hogy itthon a fiúk jobb egészségi állapotban vannak, elégedettebbek az életükkel, és sokkal magasabb az önértékelésük, mint a lányoknak.

Az iskoláskorú gyerekek életmódját, szokásait kutatta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Irodája többek között Magyarországon is. A felmérést összesen 35 európai és észak-amerikai országban végezték el. Itthon162 ezer általános és középiskolás válaszolt anonim módon a közérzetükkel, táplálkozási szokásaikkal, hobbijaikkal, szexuális és családi életükkel, valamint az egészségükkel kapcsolatos kérdésekre.

A társas kapcsolatokat firtató kérdésekre a kamaszok több mint 90 százaléka válaszolta, hogy három vagy annál több barátja van. Ugyanakkor 8 százalékuk azt állította, hogy egyetlen olyan nap sincs a héten, amikor a barátaival tölti a délutánját. A fiúk és a lányok mást értenek barátságon, mert amíg a kamaszfiúk 10 százaléka számolt be lány barátról, addig a lányoknak alig egy százaléka mondta, hogy van fiú barátja is. A diákok problémáikat korosztálytól függetlenül leginkább a legjobb barátjukkal tudják megbeszélni, utána az édesanya, a nővér, végül a báty és legutoljára az apa következik. Minél idősebb egy kamasz, annál kevésbé ért szót az apjával.

Tévé minden mennyiségben A tizenévesek szabadidejüket leginkább otthon a tévé előtt vagy az utcán, parkokban töltik. A "plázázás" inkább a lányokra jellemző, míg a fiúk szívesen időznek konditermekben. Népszerőek még a gyorséttermek és a diszkók is. Az, hogy a vallási programokat kevesen látogatják, nem meglepő, de több mint húsz százalékuk moziba sem megy soha. A diszkóba járás vidéken sokkal népszerőbb, mint Budapesten. A tévénézés az első számú szabadidős tevékenység, függetlenül attól, hogy fiúról vagy lányról, pesti vagy vidéki kamaszról van szó. Hétköznap 131, hétvégén 208 percet fordítanak erre átlagosan. A diákok fele hétvégén több mint négy órát tölt a tévé előtt.

A második leggyakoribb otthoni tevékenység a tanulás. Egy gimnazista hétköznap 1 óra 45 percet, hétvégén pedig több mint három órát tanul a különórákkal együtt. A tévézés és a tanulás leginkább a mozgástól vonja el az időt. A fiatalok egyharmada hetente egyszer sem vagy mindössze egy alkalommal sportol. A felmérésben részt vevő 35 ország közül ezzel a 31. helyen vagyunk. Elégedetlen kamaszlányok Tovább rontja a helyzetet, hogy az életkor növekedésével egyre rosszabbak lesznek a táplálkozási szokások. Különösen a lányok étkeznek rendszertelenül, a 15-17 évesek 40 százaléka például egyáltalán nem reggelizik, de édességet és szénsavas üdítőket rendszeresen fogyaszt. Teszik ezt annak ellenére, hogy az egyik legfontosabb kérdés az életükben a külsejük. Mindkét nemre jellemző, hogy az ideális külső eléréséhez gyakran alkalmaznak szélsőséges és veszélyes étrendi megszorításokat. Az ideális alak a lányok szerint az irreálisan sovány, míg a fiúknál a minél jobban kigyúrt test. Minél idősebb egy lány, annál kövérebbnek tartja magát, de már a 11 évesek harmada is ezt gondolja magáról. A diákok 26 százaléka rendszeresen fogyókúrázik. A vizsgált országok közül Magyarországon a legnagyobb a diétázó lányok aránya.

Ami az iskolát és az osztályt illeti, minél idősebb valaki, annál rosszabb a véleménye nemcsak a tanárairól, de az osztálytársairól is. Arra a kérdésre, hogy milyen gyakran bántalmaznak az iskolában, a fiatalok több mint 15 százaléka a néha, több mint öt százalékuk pedig a gyakran választ adta. Az életkor előre haladtával egyre nyomasztóbbnak találják az iskolai feladatokat, és egyre kevésbé demokratikusnak a légkört. A fiúk egyébként sokkal igazságosabbnak tartják a tanáraikat, mint a lányok, többen állítják, hogy érdekli a tanárokat az egyéniségük. A lányok sokkal kevésbé érzik, hogy bátorítják őket és kíváncsiak a véleményükre az órákon. A felmérésben rákérdeztek a dohányzásra, illetve az alkohol és a kábítószer-fogyasztásra is. A 11 évesek közel húsz, a 17 évesek több mint nyolcvan százaléka dohányzott már. A lányok később kezdik, de 17-18 éves korukra utolérik a fiúkat. A tizenegyedikes, azaz 17 éves fiúk 39, míg a lányok 34 százaléka rendszeresen cigarettázik. Abban, hogy ki szokik rá a cigire és ki nem, a legnagyobb szerepe a környezetnek van. Ha a példaértékő személyek, szülők, legjobb barátok dohányoznak, a gyerek is nagy valószínőséggel rendszeres dohányos lesz.

A fiúknál a sör, míg a lányok körében a röviditalok a legnépszerőbbek. Az első részegség általában 14 évesen éri a gyerekeket. A 17 éves fiúk 63, a lányok 40 százaléka azt állította, hogy már többször volt részeg életében. 80 százalékuk válaszolta, hogy "gyakran" iszik a barátaival. A drogfogyasztás sokkal inkább jellemzi a fővárosi, mint a vidéki fiatalokat, a gyógyszerezés azonban mindkét csoportnál azonos arányban van jelen. A legnépszerőbb drog a marihuána, a többség azonban saját bevallása szerint csak 1-2-szer próbálta, és nem használja rendszeresen.

Ami a szexuális életet illeti, a fiatalok egynegyede állította, hogy 14 évesen vagy korábban túlesett az első együttléten. 85 százalékuk védekezik valamilyen módon, ugyanakkor minden negyedik kamasz állítja, hogy szex előtt fogyaszt alkoholt vagy kábítószert. Azokra, akik korábban kezdik a szexuális életet, jellemzőbb a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A többi országgal összehasonlítva a magyar fiatalok leginkább mozgásszegény életmódjukkal, tévéimádatukkal és testképzavaraikkal tőnnek ki. Feltőnő még, hogy itthon a fiúk jobb egészségi állapotban vannak, elégedettebbek az életükkel, és sokkal magasabb az önértékelésük, mint a lányoknak.

Címkék:

Szavazatok száma: 232