Jelenlegi hely

Borokról

Beküldte Ady - 2010. november 15.

- Jack, feltehetek egy személyes kérdést? Miért vagy oda a pinot-ért? Mintha ez lenne a mániád.
- Nem tudom, nem tudom..öö.. azt nehéz termeszteni amint tudod biztos...ez vékony héjú, változékony...korán érik, tudod nem olyan túlélő, akár a cabernet, ami szinte akárhol megterem és akkor is nő, ha nem gondozzák. A pinot állandó törődésre szorul és valójában csak akkor nő, ha a világ eldugott kicsi sarkában ültetik el. És csakis a legtürelmesebb és legkitartóbb termesztő képes rá igazán. Csak az, aki tényleg rászánja az időt, hogy megértse a pinot lelkületét. Csak ő csalogathatja elő belőle a teljes értékét. És aztán... hm...a zamatok, azok a legragyogóbbak és elragadóbbak. Izgalmasabbak és csodásabbak bármelyik másiknál.
Mármint a cabernet is lehet erős és magával ragadó, nyilván, de számomra túlzottan prózai. Valamiképpen ahhoz hasonló.
Na és Neked?
- Mi van velem?
- Nem tudom miért lettél borbarát.
- Oh...azt hiszem én a volt férjemnek köszönhetem, hogy az lettem. Tudod volt neki egy nagy repi borospincéje, érted. De aztán én rájöttem, hogy kiváló ízlésem van e téren. És ahogy ittam kezdtem megszeretni, amit jelentett számomra.
- Például?

- Hogy milyen kamu a pasi. Neeem...én...a bor életért szeretek merengeni, érted?...hogy mennyire élő dolog. Szívesen gondolok rá mi történt abban az évben, amikor a szőlő megérett: hogy sütött a nap, hogyan esett. Szívesen gondolok arra az emberre, aki gondozta és leszedte a szőlőt. És ha a bor már régi, arra is, hogy az az ember talán már nem él.
Szeretem, ahogy a bor örökké változik. Hogy ha ma kibontok egy palack bort egészen más íze lesz, mintha bármely más napon bontottam volna ki. Mert egy palack bor valójában mindig eleven. Mi több: folyamatosan változik és így egyre összetettebb lesz. Míg el nem ér a csúcsra. És onnantól megindul az állandó, örökös hanyatlása. És az íze olyan kib*szott jó!

Elhangzott: a Kerülőutak című filmben

Címkék:

Szavazatok száma: 141